The second race day continued with 2 further races at the 2017 J24 European Championship on Lake Balaton. After four races three Hungarian teams rule the top league. Jukebox is leading with Miklos Rauschenberger at the helm, shadowed by Jenesis, helmed by Balázs Tomai, while Pelle Nera helmed by Farkas Litkey is third. Due to the black flag start rules, yesterday’s favourites, the American Keith Whittemore on Furio and the German Daniel Frost on JJone lost their positions as they haven’t been able to drop their BFD’s.

The day started out beautifully in 7-9 knots of easterly winds. The first three teams to round the first upwind mark during the 3rd race was German Tom Stryi (LUV), Hungarian Gabor Sallai (iJroncat) and also fellow Hungarian Farkas Litkey (Pelle Nera), keeping their positions until the finish of that race. German Stefan Karsunke on Süllberg finished fourth, while the current overall leader Miklos Rauschenberger on Jukebox crossed the finish line 5th. The middle of the fleet pretty much clustered up due to dropping winds and finished really close to each other so the Race Committee decided to shorten the course on the third and fourth legs. 

Race 4, the second race of the day was preceded by an on-water postponement as the wind started shifting and it also dropped well below 5 knots. After a bit of waiting the regatta moved southwards, a new course was set and racing continued. Excited teams were unable to hold their horses well enough, being Black Flag Starts 6 teams, including yesterday’s favourites Furio and JJone gathered BFD’s for their early moves so they were forced to watch the race from the sidelines. Repeated start for Race 4 was clear. The rounding order at the 1st upwind mark was Jörn Harms on Vitesse, Balazs Tomai on Jenesis and Miklos Rauschenberger with Jukebox. The order pretty much remained the same at the end of the first round at the downwind gate only Jukebox turned a bit before Jenesis. Miklos Rauschenberger on Jukebox decided to take the left-hand mark and continue upwind on the right while Tomai on Jenesis opted for the right-hand mark and sailed on the left upwind. The 2nd upwind mark was rounded by Vitesse first, followed by Jenesis, then Fast F. The race was won by Jörn Harms on Vitesse, Jenesis with Balazs Tomai finished second, while the 3rd was taken by a female helm, Johanne Maske.

Race 5 started in somewhat annoyingly shifty 5-6-knot easterly winds which later completely died, so the race committee decided to abandon the race to the biggest disappointment for leading Keith Whittemore (Furio) and Farkas Litkey (Pelle Nera).

After the race, Balazs Tomai admitted that “We expected to finish in the top 10. We are awaiting further races from the 2nd spot though we are only half-way through with the regatta. This is the second time that I helm a J24 on such a prestigious regatta. I believe that teamwork is key in this class.”

Teams will hit the water an hour earlier tomorrow in hope of more steady winds. The first start is scheduled for 9 am.

Négy futam után három magyar az élen a J24-es Eb-n

Újabb két futammal folytatódott 2017. évi J24-es Európa-bajnokság a Balatonon. Négy futam után három magyar egység áll az élen, Rauschenberger Miklósék a Jukebox-al továbbra is vezetnek, a második helyen áll Tomai Balázs kormányzásával a Jenesis, harmadik pedig Litkey Farkas a Pelle Nera nevű hajóval. A fekete lobogós rajtkizárások miatt a tegnapi dobogósok az amerikai Keith Whittemore és a német Daniel Frost még nem tudták kiejteni a BDF büntetést, így jelenleg hátrébb kerültek az eredménylistán.

Reggel 7-9 csomós keleti szélben indult a nap. Az Eb harmadik futamán az első bójavételnél a a német Tom Stryi (LUV), a magyar Sallai Gábor (iJroncat) és a szintén magyar Litkey Farkas (Pelle Nera) volt a sorrend, az első három helyen vitorlázó egység megtartotta helyét és ebben a sorrendben fejezték be a futamot, a negyedik helyen a német Süllberg, míg az ötödik a versenyben vezető Jukebox lett. A futam közben kissé gyengülő szélben a mezőny középső része jócskán összetorlódott és igen szoros befutó alakult ki, a versenyrendezőség a második körben rövidítette is a tengely hosszát.

A második futamra kicsit várni kellett mert jócskán 5 csomó alá gyengült és el is fordult a szél. Kis várakozást követően új versenyterületen folytatódtak a küzdelmek. A negyedik futam első fekete lobogós rajtján az izgatott mezőny 6 tagja BDF büntetést kapott, így ők hatan, köztük Keith Whittemore és Daniel Frost is a „pálya széléről” nézték végig a futamot. A negyedik futam megismételt rajtja tiszta volt. Az első pályajelhez Jörn Harmsék (Vitesse) értek fel a leggyorsabban, őket követték Tomai Balázsék (Jenesis), majd harmadikként a Jukebox. Az első kör végén a lee kapunál maradt a sorrend, csupán a Jukebox vette kicsit hamarabb a kaput, mint a Jenesis.  A Juke box a bal oldali bóját vette és a pálya jobb oldalán kezdte meg a második kreutz szakaszt, míg a Jenesis a másik oldalt választotta, a bójához elsőként ért fel a Vitesse őt követte a Jenesis, majd harmadikként a Fast F következett. A futamgyőzelmet Jörn Harmsék szerezték meg, a második helyen Tomai Balázsék futottak be, míg a harmadik egy női kormányos lett, Johanne Maske.

Az ötödik futam is rendben elrajtolt a 5-6 csomós gyenge, olykor kiszámíthatatlanul szeszélyes keleti szélben, de a futam közben annyira legyengült a szél, hogy a versenyrendezőség törölte a futamot, a két vezető egység Keith Whittemore és Litkey Farkas legnagyobb bánatára.

Tomai Balázs a verseny után kiemelte:  ”A csapat várakozása az volt, hogy legyünk benne az 1-10-ben. Most második helyen várjuk a folytatást, de még csak az Európa-bajnokság felénél járunk. Ez a második alkalom, hogy ilyen nagy versenyen ülök J24-ben, de azt gondolom, hogy nagyon nagy szerepet kap ebben az osztályban a csapatmunka:” A harmadik versenynapon korábban indulnak a futamok, reggel 9-kor lesz az első rajt.

További információ: http://j24europeans2017.hu/

FB: https://www.facebook.com/hunj24class/